Международният футболен борд, съвместно с ФИФА, готви шест промени в играта, които трябва да влязат в сила от 1 юни.

Някои от промените са незначителни и няма да имат голямо влияние върху играта, но впечатление прави новото правило за игра с ръка в наказателното поле.

Според него, вече всяка игра с ръка на защитаващ се играч в наказателното поле ще е дузпа. Няма да има никакво значение дали е умишлена, дали ръката е прилепена до тялото и дали разстоянието е било минимлано и играчът не е имал шанс да реагира.

До този момент подобни ситуации подлежаха на тълкуване от страна на главния рефер и доста често предизвикваха спорове, дори и при наличието на ВАР.

От 1 юни спорове няма да има, защото има ли игра с ръка, това автоматично ще означава дузпа.

Друга любопитна промяна отново е свързана с изпълнението на дузпи. Обсъжда се да бъде премахнато допълнението на наказателния удар.

При спасяване на вратар или удар в гредата, играта ще спира и атакуващият играч няма да има шанс да довкара топката. Това цели да не се отнема стойността на спасяването на вратаря, а и ще бъдат премахната всички спорове относно това дали играчи са навлезли в наказателното поле преди изпълнението или не.

Играчи от отбора изпълняващ пряк свободен удар пък няма да имат право да застават в стената, ще трябва да са поне на метър от нея.

Причината е, че стената е създадена като защитен елемент във футбола и от Международния футболен борд искат да го запазят като такъв, без да има пречещи атакуващи играчи.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Играчи, които са сменяни, пък ще бъдат принуждавани да напускат терена от най-близката крайна линия, независимо в коя част на игрището е.

Така ще се избегне бавенето на времето и бавните разходки на излизащите играчи.

При изпълнение на аут пък ще бъде премахнато правилото, което гласи, че топката трябва да напусне наказателното поле.

Вече вратарят ще може да подава на свои съотборници в наказателното поле.

Последната готвена промяна е за треньорите, които ще получават картони по примера на футболистите.

До този момент съдията имаше право да отстранява треньор от скамейката, а от 1 юни ще има бълти и червени картони.

Треньорите дори ще пропускат мачове, ако натрупат 5 или 7 жълти картона в рамките на един сезон.