Асоциацията на футболните съдии в Италия призна, че Интер грешно е получил дузпа в своя полза.

Става дузпа за наказателния удар от миналия кръг, в който Интер победи Дженоа с 2:1, а попадението за 2:0 падна от наказателен удар.

Тогава хвърлилият се на шпагат бранител успя да избие топката, а едва след това повали на земята Николо Барела. Реферът обаче категорично посочи бялата точка. Играчите на Дженоа оспориха решението, а и ВАР се намеси, викайки главния съдия Джовани Айролди да прегледа отново ситуацията.

Той внимателно изглежда повторенията, но въпреки това не промени решението си, а от дузпата Лаутаро Мартинес покачи на 2:0.

"Гледайки повторенията виждаме, че съдията сгреши. Отдаваме това на младостта на Айролди, който не можа да се отърси от първоначалното си впечатление за ситуацията. Асистентите на ВАР се опитаха да му помогнат и да го доведат до правилното заключение. Той трябваше да е по-отворен към това, което вижда на повторенията. Може би имаше и друг по-добър ъгъл към ситуацията, но и тези, които му бяха показани, бяха достатъчно убедителни, за да промени решението си.

Айролди, както всеки млад рефер, се доверява първо на своето чувство за ситуацията. Лошото е, че той толкова държеше на своето първоначално мнение, че не можеше да бъде разубеден от него. Той ще се научи и ще се подобри", заявиха от асоциацията на съдиите.

Това предизвика огромна вълна от недоволство, защото помощта в случая е към убедителния лидер Интер.

Едва ли точно това ще е решението, което ще повлияе на очертаващата се заслужена титла на "нерадзурите", но със сигурност оставя неприятно впечатление от феновете.

В Белгия вече имаше случай на преиграване заради грешка на ВАР системата, но в случая ВАР не е основният виновник, а главният съдия.