Доста нетипична и куриозна причина остави играч на европейския клубен шампион Байерн (Мюнхен) без повиквателна за националния си тим.

Става въпрос за нападателя Ерик Максим Чупо-Мотинг, който макар и част от може би най-силния клубен тим в момента, не получи повиквателна за националния отбор на Камерун.

Причината обаче изобщо не е в качествата и представянето му, а в грешно изпратен мейл.

Оказа се, официалният мейл с повиквателната, насочен към Байерн и самия играч, е изпратен на грешен адрес. Според някои информации служителят отговарящ за това дори е препратил обратно мейла на камерунската федерация, изписвайки нейния адрес.

Когато селекционер Тони Консейсао публикува списъка с повиканите играчи, веднага направи впечатление отсъствието на капитана и най-изявен играч в сегашния отбор. Попитан от медиите защо Чупо-Мотинг не е в групата, Консейсао отговори, че самият играч не е отговорил на поканата.

Това веднага отприщи вълна от критики към Чупо-Мотинг, който е роден и израсъл в Германия, а отдадеността му към камерунския тим многократно е била поставяна под съмнение.

Бащата на играча, изпълняващ ролята и на негов агент, бързо се зае със задачата да изчисти името на сина му, който дори не е получил повиквателната си. С няколко телефонни разговора той откри причината за това недоразумение, оказала се грешно изпратения мейл.

"Ръководството на Байерн ми потвърди, че не е получило мейл с повиквателната на сина ми. Това е абсолютен непрофесионализъм, не зная какви хора работят в камерунската федерация. Не разбирам как Ерик или Байерн имат вина в ситуацията. И не се оправдавайте с пандемията, защото вече имаше договорка между тях и синът ми щеше да пътува до Африка", заяви бащата на нападателя.

Естествено, че веднага се появиха конспирации, че Байерн са скрили поканата заради задължителната карантина, която играча трябва да изкара при завръщането си. Имаше и версия, че дори служителят умишлено не е изпратил поканата, но това разбира се са само спекулации.

Така 31-годишният Чупо-Мотинг, който изпълнява ролята на твърда резерва на Роберт Левандовски, ще прекара и следващите две седмици в Мюнхен.