Пеп Гуардиола изобщо не подскача от радост след гръмкото 5:0, с което неговият отбор Манчестър Сити разби Бърнли във Висшата лига. Каталунецът бе угрижен след мача, а в интервю пред неделния "Таймс" обяви:

"Това са трудни времена. Футболът изгуби фактора да е нещо специално за хората".

Защо Пеп е така угрижен, какви са причините за мрачните разсъждения?

Монологът му започва при въпрос за завръщането на фенове по стадионите след близо 6 месеца без тях.

По около 2000 английски привърженици ще има през декември на някои арени.

"Това не променя много, макар да е повод да се усмихнем - казва Пеп. - Някакъв повод, някаква добра новина. Но генерално, хората сигурно разбират какво имаме предвид аз, други треньори, както и играчи, когато казваме, че футболът не ни носи същото удоволствие в момента.

Тази игра е създадена да радва хората. И тези, които са в нея, и тези, които я гледат отстрани. Това е специалният ден за всички - денят с футболния мач, обикновено в събота. Сега няма нищо специално.

Играем постоянно, като роботи. През два-три дни, без публика. Пътуваме, слизаме от автобуса, излизаме на празния стадион и играем. Прибираме се - после пак същото. Играчите са герои - невероятно е как успяват да се представят на ниво, да тичат, да правят нещата по терена... Но виждам, че и у тях няма радост.

Като всички по света сме... Семействата не могат да излязат, да идат на ресторант, на кино, да правят обичайните неща. Вие, журналистите, не можете да идете на пресконференция и да се видите с колегите си. Правим я онлайн."

Гуардиола намеква, че има и други, вторични фактори за неговото разочарование, като очевидно става дума особено за прилагането на системата ВАР в английския футбол. След всеки кръг поне двама-трима мениджъри са недоволни, и то не за това, че отсъждания са срещу тях. А от начина, по който интерпретирането на системата отнема емоцията и смисъла на футболната игра.

"Вече не знам какви са правилата - каза преди седмица Кевин де Бройне, пак от Сити. - Постоянно съм объркан какво се гледа и какво се преценява от хората в стаята за ВАР."