Пеп Гуардиола наля чаша със здрав разум в една от най-абсурдните истории на годината, зародила се в английския футбол.

По искане на организацията "Kick it Out", която следи за прояви на расизъм в играта, Футболната асоциация разследва Бернардо Силва от Манчестър Сити за публикация в Туитър. В нея португалският халф сравнява снимка от детството на съотборника му Бенжамен Менди, с герой от опаковка на шоколадови бонбони, особено популярни в родината му.

Шегата е невинна и предизвика реакция със смеещи се емотикони дори от Менди - двамата са много добри приятели.

Но организацията бди като орлица и смята, че това е расистко. Защото Менди е тъмнокож, а геройчетата от опаковката - с мургав и матов цвят.

"Ако бъде разследван Бернардо, това ще е грешка. Ако го накажат, това ще е голяма грешка - реагира Гуардиола след победата на неговия тим над Престън за Купата на лигата. - Само ще кажа, че той и Менди са много близки, като братя. Постоянно между тях има шеги и в съблекалнята, и в социалните мрежи.

Бернардо говори свободно четири или пет езика, което трябва да ви даде отговор на въпроса дали е отворен, модерен и широко скроен човек. Абсурдно е това, в което го обвиняват."

"Какви времена, вече дори не можеш да се пошегуваш с приятел", написа в Туитър самият Силва, разбрал за възникналия отникъде казус.