Мениджърът на Манчестър Сити Пеп Гуардиола изрази недоумение защо футболът в Англия няма да се спира при втория голям локдаун в страната.

В четвъртък премиерът на Великобритания Борис Джонсън съобщи, че в страната се налагат нови мерки срещу пандемията, но те не включват спиране на Висшата лига.

Мачовете в елита ще продължат да се играят без публика, въпреки че в началото на сезона се очакваше до края на годината феновете да бъдат върнати по стадионите малко по малко.

Гуардиола е на мнение, че здравето на хората трябва да е на първо място и че не би се оплакал, ако футболът бъде спрян.

"Трудно е и разбирам защо премиера взима тези решения. Ситуацията се влошава и същото е в Испания, Германия и Франция. Навсякъде. Вирусът още е тук и хората казват, че може би е по-силен. Не мисля, че светът на футбола трябва да е изключение при нещата, които се случват в обществото.

Ако трябва да играем, ще играем, но не искаме да сме различни от останалите. Затварят се ресторанти и всичко друго. Това е решение, в което аз не участвам. Искам да съм в безопасност. Да съм здрав, както и семейството ми, приятелите ми, цяла Англия, цяла Великобритания.

Вирусът не е шега. Ако ви казват да си стоите вкъщи, стойте. Не е честно половината население да изпълнява, а другата да си прави каквото иска. Трябва да осъзнаем, че реалността е тежка. Ако трябва да се спре футбола, ще се спре", заяви Гуардиола.