Халфът на Манчестър Сити Илкай Гюндоган защити доскорошния си съотборник в германския национален отбор Месут Йозил, който напусна след Мондиал 2018 заради расизъм.

В интервю за германското издание Funke Гюндоган изрази възмущението си от отношението на което той и колегата му са подлагани в националния отбор.

Двамата бяха сериозно разкритикувани за срещата си с Реджеп Ердоган седмици преди Мондиала, а след неговия край за слабото си представяне.

Гюндоган припомни за случай с германски политик в края на май, който пусна расистка публикация във Фейсбук.

Става дума за Бернд Холзхауер от партията SPD, който написа, че германският национален отбор е съставен от 25 германци и двама, които спят с кози (най-меко казано).

"Това е расизъм, но не означава, че всички в Германия са расисти. Почти през целия си живот съм се чувствал добре в Германия. Искам това да е ясно.

Но има хора, които политически използваха снимката с Ердоган за своя изгода. Това също прекрачи границата на расизма", заяви Гюндоган.

Халфът заяви, че информациите са етническо разделение в националния отбор по време на Мондиала са преувеличени.

"През 2014-а, когато станахме световни шампиони Маншафтът беше изграден от 23 най-добри приятели, а сега след разочарованието се пише за различни групички. Това е преувеличено". заяви бившият играч на Борусия (Дортмунд).