Халфът на Нюкасъл Ки Сун-Йон разказа интересни неща около задължителната военна служба, отбита в родната Корея. Звездата на английския отбор мина през изживяването преди 2 години, а сега говори за него пред в. ""Daily mail".

Отношенията между Северна и Южна Корея са обтегнати. По тази причина всеки мъж от Южна Корея трябва да отиде на задължителна военна служба, независимо дали е професионален спортист или не. Това е така, за да бъдат готови, ако бъдат повикани да служат на своята родина.

"Искам да бъда готов и да помогна на своята страна - каза Ки. - Ако се наложи, ще заявя на своя мениджър Рафа Бенитес, че трябва да защитавам семейството и родината си."

29-годишният кореец споделя за суровите условия, които е трябвало да изтърпи:

"Всеки ден ставахме в 6,30 ч и трябваше да пеем химна. Сутрин те учат да стреляш с оръжие и да хвърляш гранати. На обяд има упражнения, като от 20 изстрела аз успявах да уцеля само седем пъти мишената. С гранатите бях по-добър. Трябваше да хвърляме в пропаст на 30 метра от нас. В единия от дните си събрахме нещата, взехме оръжията си и отидохме на 20-километров поход. След това ни слагаха в обгазена стая, в която трябва да седим една минута. Беше страшно, много хора плачеха."

На Олимпиадата в Лондон през 2012 г. Ки изведе своя отбор като капитан до третото място. По тази причина той прекарва един месец в армията, а не задължителните 18. Друг южнокореец, който играе в английската Висша лига, е крилото на Тотнъм Хьон-Мин Сон. Той успя да избегне военната служба, след като спечели Азиатските игри през тази година.

През този сезон Ки е изиграл 8 мача за Нюкасъл, но не е успял да се разпише. Мениджърът Бенитес разкри, че добрата форма на корееца е една от причините за трите поредни победи на "свраките" в първенството.