Сърбия не се класира за Евро 2020, което ще се проведе догодина, след като отпадна от Шотландия след изпълнение на дузпи в плейофния мач, даващ право на участие на турнира. И докато в местните медии настроението и заглавията очаквано са минорни, то съседите от Хърватия не пропуснаха възможността да се заядат с тъжните си сръбски комшии.

Шотландците, Словакия (след победа над Северна Ирландия), Унгария (след успех над Исландия) и Северна Македония (след триумф в Грузия) са четирите последни тима, гарантирали си визи за първенството.

"Сърбите пак ще ни гледат по телевизията", гласи заглавието на "24 сата", докато от "Вечерни лист" отчитат, че "Орлите се приземиха предварително" след драма от бялата точка. Най-умерени бяха от "Ютарни лист", където написаха, че Сърбия отново тъгува, а Хърватия ще играе срещу два от домакините на Европейското.

Ако сърбите бяха елиминирали шотландците, те щяха да попаднат в група с Англия, Чехия и Хърватия, което щеше да гарантира корав сблъсък с някогашен югославски привкус, но уви.

"Орлите останаха на стъпка от Европейското след дузпи с Шотландия. Митрович - трагичен", пиша сърбите от "Курир", a сънародниците им от "Блиц" добавят, че "Сърбия остава без Евро и огромни приходи - поне 10 милиона евро"

"Шотландците са герои и след 22 години в ада отново са на голямо първенство", написаха от шотландското издание The Scottish Sun. От BBC ги поправят, че става дума за "агонизиращи 23-годишно чакане", защото първенството на Европа ще се проведе през 2021 година, макар да се казва Евро 2020 и определят победата над Сърбия като "историческа". 

Футболистите на Северна Македония, които за първи път в историята си стига до участие на голям форум, очаквано бяха приветствани като национални герои при завръщанеот си в Скопие. Лично премиерът на страната Зоран Заев посрещна футболистие, победили Грузия в баража, за да се класират за Евро 2020.

"Радвай се, Македонийо! Гранде Горан те отведе на Европейско", тръбят от "Македонски спорт".

"Македония се нареди между каймака на футболна Европа", добавят от "Спорт 1", а внимание на триумфа обърнаха и най-големите медии на континента като италианския "Гадзета дело Спорт", испанските "Марка" и "АС" и френския "Екип".

"Oтворихме вратите към мечтите: националите са на Европейско първенство", радват се унгарците от "Немжети спорт".

"Отново сме на "Пушкаш Арена", но този път за Европейското!", допълват от "Маджар Немжет", визирайки това, че унгарците ще изиграят два мача на съоръжението в Будапеща идното лято. 

"Фантазия! Словакия ще играе на Европейско за втори път", отчитат щастливите словаци от "Правда". От "Спорт" пък описват случилото се в Белфаст като "огромна драма, пратила националите на Евро 2020".