Герой на новия документален сериал на HBO Европа е испанецът Хесус Хил - строителен предприемач, футболен магнат и политик. С противоречиво реноме, ексцентричен до мозъка на костите и отказващ да се съобразява с правилата във всяка от сферите, в които се изявява, Хил има едно много важно качество - знае как да се хареса на хората, в следствие на което е обожаван от испанските медии. Или поне - беше така до един момент.

Биографията му е повече от спорна, направо на ръба на скандала и отвъд.

През юни 1969 г. Хил попада под ударите на закона, след като една от сградите в новопостроения от неговата компания жилищен комплекс "Сеговия" се срутва и загиват 58 души, а десетки от 700-те поканени на коктейла гости са ранени. Босът е осъден на 5 години затвор, но е измъкнат от килията от близкия си приятел генерал Франко след само 18 месеца.

Става президент на Атлетико Мадрид, където феновете го обожават дълго време. Той е напълно неконтролируем, хули и сипе закани срещу конкуренти и журналисти. Той напада пред телевизионните камери шефа на Компостела и заплашва репортер, че ще му "завре сърцето в задника".

През 1996-а Атлетико прави дубъл с Любослав Пенев в състава си, а Хесус Хил отпразнува шампионската титла и Купата на Испания, яздейки слон по улиците на Мадрид.

Името му бе забъркано в големи скандали, докато бе кмет на Марбея, включително за отклоняване на средства към клуба. Почина преди 15 години на 71.

Документалният сериал се опитва да даде отговор и на важния въпрос, защо масовата публика се оставя така лесно да бъде прелъстена от личности със съмнителен морал и цели.

"Футболният ексцентрик" изследва колоритния живот на Хил в продължение на четири епизода, чрез архивни кадри, непоказвани до този момент, лични материали и ексклузивни интервюта с ключови хора, които са били близо до него.

ВИЖТЕ ТРЕЙЛЪРА НА СЕРИАЛА ТУК

Епизодите са по един час и ще бъдат достъпни в онлайн стрийминг платформата HBO GO в четири поредни недели с премиера на 14 юни. Телевизионната премиера по HBО е насрочена за 22:30 часа на 1 август четвъртък - запазената вечер за документалистика на HBO.

Заглавието е oригинална продукция на HBO Европа от Испания и с него сериалите в специализираната секция в HBO GO стават 11 - Успех (Хърватия), Заслепени от светлините (Полша), Хакервил (Румъния), Златен живот (Унгария), Глутница (Полша), В сенките (Румъния), Пактът (Полша), Мълчаливата долина (Румъния), Пустош и Мамон (Чехия).