Отборът на Хебър (Пазарджик) излезе с остра декларация срещу съдията Васимир Ел Хатиб.

Той бе главен рефер на вчерашния мач срещу Ботев (Враца), който Хебър загуби с 2:3 след две дузпи за противника.

В позицията си от Хебър посочват три казуса, свързани с двата отсъдени наказателни удара в полза на Ботев и единият неотсъден в полза на пазарджиклии.

Острата декларация също така идва на фона на поведението на треньора на тима Любослав Пенев, който вече от няколко кръга бойкотира интервютата след края на всеки мач, които наставниците са задължени да дават.Пенев застава пред камерата, но отказва да отговаря на въпросите на журналистите по същество, което е неговата форма на протест.

Ето и какво написаха от Хебър:

"Казус 1: Има ли първа дузпа за Ботев и играе ли с ръка Ласана?

В 50-та минута на срещата Ботев(Вр) - Хебър, Ласана от домакините след изритана към наказателното поле топка, попада между Стефан Цонков и Виктор Сеско от Хебър и се строполява на земята без никакъв видим контакт. Играта "рамо в рамо" очевидно е възприета като нарушение от страна на съдията, който бърза да посочи бялата точка. Решението му е "разгледано" експресно от страна на ВАР-арбитрите и секунди по-късно меко казано дискусинната дузпа е превърната в гол. Чудно защо обаче хората в черно от ВАР-а пропускат факта, че Ласана си помага с лявата ръка за топката, вземайки по този начин предимство пред опонента си.

 Играта с ръка на Ласана, която според Хебър прави нередовна ситуацията за дузпа

На следващо място при вземане на решение за най-тежкото наказание във футбола е добре да се види къде е позициониран в конкретната ситуация главния съдия. Общият кадър от видеото на мача сочи, че той е на прекалено голямо разстояние от мястото на действията - може би е някъде около централния кръг и решава да надуе свирката? Може ли с подобно позициониране човекът в черно да бъде докрай убеден, че това е дузпа, която на практика би решила мача, е следващата констатация/питане от наша страна.

 Липсващият съдия...

Казус 2: Твърдим, че и втора дузпа в полза на Ботев няма.

Тя е отсъдена в първата минута на продължението на двубоя. При тази ситуация в наказателното поле отново състезател на Ботев е между бранители на Хебър - в случая Мартин Михайлов и Виктор Сеско. Очевиден контакт между Михайлов и нападателя няма, но последния пада на тревата, което е достатъчно основание на Васимир Ел Хатиб да покаже бялата точка. И тук, както при първата дузпа ситуацията е "разгледана" скоропостижно от ВАР, а дузпата е превърната в гол.

 Казус 3: Има ли дузпа за Хебър?

Друг ключов момент от мача е 71-та минута, когато при резултат 2:1 след дълъг пас Олексий Збун овладява топката, изпреварвайки Спас Георгиев от домакините, влиза в наказателното поле и пада. Преди това на видеото се вижда как Георгиев натиска с лявата си ръка Олексий Збун и в крайна сметка го събаря на земята. Васимир Ел Хатиб не вижда нарушение в това, но още по-лошото е, че и колегите му от ВАР-а не се сезират за такова.

 Събаряне на Олексий Збун в пеналта на Ботев, дузпа не е отсъдена.

Последната сериозна претенция на Хебър е свързана с продължението на срещата. Васимир Ел Хатиб преценява, че то трябва да бъде поне 5 минути. В рамките на него той отсъди втората дузпа, тя бе уж "разгледана" от ВАР, а след нейното реализиране се загуби допълнително време в празнуване на гола преди подновяване на играта.

Наред с изказване на претенциите си, ФК Хебър за пореден път изразява позицията си, че футболните срещи трябва да се решават на терена, на базата на показаното от отборите, а не крайния резултат да се определя от странични фактори".