Елитният испански футболен клуб Хетафе обяви, че стадионът му "Колизеум Алфонсо Перес" повече няма да носи това име. Причината е сексистки коментар, направен от местната легенда.

Перес никога не е играл за Хетафе, но е може би най-известният футболист, раждал се в мадридското предградие. Неговата кариера преминава през Реал Мадрид и Барселона, а за националния отбор на Испания има 38 мача и 11 гола в периода 1992-2000 година.

Миналия уикенд 51-годишният бивш футболист даде интервю пред вестник Ел Мундо, в което каза, че жените, занимаващи се с футбол, не трябва да печелят толкова, колкото мъжете, тъй като не генерират същия медиен интерес и същите приходи за отборите си.

"Женският футбол се развива, но жените трябва да останат здраво стъпили на земята и да помнят, че няма как да се сравняват с мъжете футболисти", бяха думите на Перес пред Ел Мундо.

От общината в Хетафе, която е собственик на стадиона, на който играе местният футболен клуб, заявиха, че съоръжението "трябва да бъде пример за предаване на позитивни спортни ценности като като равенство, солидарност и уважение".

В последния месец испанският футбол бе разтърсен от скандали, след като националният отбор за жени спечели световната титла. Причина за това стана действото на Луис Рубиалес, който реши да целуне по устата капитанкатаа на тима Дженифър Ермосо.

Футболистката се оплака, че целувката не е била по взаимно съгласие и в крайна сметка Рубиалес бе принуден да подаде оставка като президент на Испанската футболна федерация.