Хиляди хора се изсипаха по улиците на град Ашингтън в английската провинция Нортъмбърленд, за да изпратят в последния му път легендарния футболист Джак Чарлтън.

На 10 юли гигантът от отбора, спечелил световната титла през 1966 г. си отиде на 85-годишна възраст след дълга битка със заболявания.

Чарлтън е рекордьор по мачове за единствения клуб, екипът на който е носил - Лийдс, но не успя да види завръщането му в елита на английската игра, случило се дни след кончината му.

Венци имаше от клуба, както и от Футболната асоциация на Англия, а гравиран плакет на прощаване с голямата фигура на играта изпратиха от УЕФА. Гражданите на Ашингтън пък хвърляха цветя по автомобила, с който пътуваше ковчегът на Джак по последния му път.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Освен в Ашингтън, хиляди излязоха и из градове в Република Ирландия, като в Дъблин имаше музика и карнавално настроение. Ирландците изпратиха своя герой, който направи чудеса начело на националния им отбор като треньор, класирайки ги за едно европейско и две световни първенства.

Братът на Джак - сър Боби Чарлтън, пропусна изпращането.

Здравословни причини го оставиха у дома, като медиите в Англия изразиха опасения около тази новина - самият великан на Манчестър Юнайтед и същия шампионски тим на англичаните от 1966-а е на 82 години и също напоследък все по-рядко бе виждан по публични събития и преди пандемията с коронавирус.

 

Embed from Getty Images