В послените години европейските клубни турнири са изпълнени с изненади и победи за представители на страни, които преди десетилетия бяхме свикнали да отпадат безславно, понякога и с двуцифрен общ резултат от двата мача.

А новият турнир Лига на конференциите и новите регламенти за УЕФА позволиха на много представители на малки футболни държави дори да се докоснат до блясъка на груповата фаза, даващ им право да играят международен футбол поне до Коледа.

Футболната карта не спира да се разширява, а поредният герой в нея се нарича КИ Клаксвик - първенецът на Фарьорските острови, който продължава да мечтае за слава в Шампионската лига.

Храбрите викинги, които придобиха напълно професионален статут едва преди няколко години, са в третия квалификционен кръг на турнира. Там, където не успя да достигне Лудогорец.

И футболната приказка на КИ Клаксвик не постлана на базата на късмет и щастлив жребий, а бе изкована с победи в домовете на шампионите на Унгария и Швеция.

Да, това не са Байерн и Реал, но Клаксвик извоюва победи в домовете на първенците на два средноевропейски шампионата, които поне на хартия приемахме, че са с класи над лигата на живописните Фарьорски острови.

Първата бомба бе хвърлена в Будапеща, когато след 0:0 в първия мач, всички очакваха местният гранд Ференцварош лесно да довърши островитяните, но само за полувреме КИ поведе с 3:0 и запази този резултат до края, за да изхвърли унгарския първенец, който през последните години се превърна в редовен участник в групите на европейските турнири.

А късно снощи приказката на КИ Клаксвик продължи в Гьотеборг, но не срещу именития местен гранд от миналото, а срещу актуалния шведски шампион - Хекен.

След реми в първия мач на Фарьорските острови, очакванията отново бяха шведите да свършат работата си лесно, но след 2:2 в редовното време, мачът отиде в придължения.

Там Хекен поведе, но непримиримите викинги изравниха чрез Сиверт Гушиас и стигнаха до дузпи, където с 4:3 написаха нова страница от приказката си.

А това означава, че КИ Клаксвик ще играе в групите на някой от европейските клубни турнири. Минимумът е Лига на конференциите, реалистичен вариант е Лига Европа, а голямата мечта се казва Шампионска лига.

Истината е, че от всички възможни съперници в турнира на богатите, КИ Клаксвик има за съперник на теория най-лекия - норвежкият Мьолде. А надеждите в Клаксвик, а и из всички острови са, че приказката ще продължи.

Така официално Фарьорските острови ще е 47-ата от общо 55 членки на УЕФА с представител в групите на европейските клубни турнири.

А този сезон бройката ще е минимум 48, защото един измежду босненският Жрински и исландският Брейдаблик ще играе поне в групите на Лигата на конференциите.

Така само Черна гора, Малта, Северна Ирландия, Андора, Уелс и Сан Марино остават без представител ... поне засега.

Трябва да уточним, че уелският Суонзи игра в групите на Лига Европа преди точно 10 сезона, но клубът от едноименният уелски град играе в английската футболна система и бе именно представител на Висшата лига.

Със сигурност е въпрос на време и останалите страни да усетят тръпката от групите на европейските турнир, за някои от тях надеждата е жива и още през този сезон, а за останалите приказки като тази на КИ Клаксвик носят увереност.

А европейският клубен футбол отдавна е доказал, че вече няма "силни" и "слаби".