Една от най-скандалните футболни истории на годината е на път да се превърне в прекрасна благотворителна кауза и - вероятно - да спаси живота на дете.

Хвърлената от Кристиано Роналдо капитанска лента на португалския тим в мача срещу Сърбия в Белград в събота (2:2) е обявена за продажба в опит да се съберат пари за лечението на болния Гаврил Джурджевич от Крагуевац.

Момчето е на шест месеца, страда от спинална мускулна атрофия и не може да живее без специален апарат, който подпомага жизнените функции. Необходими са около 2,5 милиона евро за детето в следващите няколко месеца, като в тях се включва и много сложна операция и терапия, която може да промени съдбата му.

Историята е като от филм.

Роналдо вкара гол в последните секунди на мача, но той не бе признат от съдиите, които не видяха, че топката е минала голлинията. Бесен, португалският ас напусна терена с ругатни, хвърли лентата на земята и отказа да доиграе двубоя на стадион "Мала Маракана". Един от служителите я е взел от тревата до вратата, като е мислил първоначално да я прибере като сувенир или да я дари на музея на Сръбския футболен съюз като ценен експонат.

После се е сетил за прочетен наскоро материал, посветен на битката на семейството на Джурджевич и е направил връзка със семейството на детето още на следващата сутрин. После със съдействието на хората от федерацията се е постарал жестът да бъде разпространен от медиите сред аудиторията и да се активизират даренията за детето.

"Невероятно е какъв ефект имаше новината, съобщена от националната телевизия RTS - казва Невена Джурджевич, майка на Гаврил. - Вече сме събрали около 500 000 евро, а хората изведнъж започнаха да даряват накуп и големи суми. Щастливи сме, има надежда за нас..."

Идеята на служителя на стадиона, приета присърце от семейството е, дарителят с най-голяма сума за каузата, да получи лентата като подарък.

Вероятно новината вече е стигнала и до Португалия и няма да е чудно Кристиано - един от най-активните сред големите спортни звезди за подобни каузи, да преведе пари за малкото момче от Сърбия.

Съвсем в сянката на случващото се около лентата и съдбата на шестмесечния Гаврил, ФИФА разследва действията на Роналдо и дори може да го накаже за хвърлената демонстративно лента.

Едва ли на него ще му пука, ако се окаже, че този жест и парите, които той може косвено да генерира, спасят един човешки живот.

 

Embed from Getty Images