Албанската столица Тирана ще посрещне първия финал на новия турнир на УЕФА - Лига на конфедерациите.

Това ще е третият по сила европейски клубен турнир, в който ще участват отборите от по-слабите първенства на контиента, включително и българските.

От следващия сезон Лига Европа става запазена територия само за отборите от топ първенствата, докато останалите ще се борят в новия турнир. Честта да посрещне финала ще има новопостреният стадион "Еър Албания", който е с капацитет от 22 500 места.

Модерното съоръжение бе открито преди година, като струваше 85 милиона евро на албанското правителство.

През май 2022-а всички футболни фенове в Европа ще гледат към Тирана, където ще има европейски финал.

Припомняме, че през 2017-а голям европейски мач посрещна и Скопие, когато в столицата на Северна Македония сили премериха Реал (Мадрид) и Манчестър Юнайтед в мача за Суперкупата на Европа.

В последните години е масова практика УЕФА да предоставя важни мачове на по-малките страни. Финали посрещаха държави като Румъния, Унгария, Чехия, Естония, Азербайджан. Беларус и Грузия, докато родната България остава сред много малкото стани на континента, които не разполагат с хубав и модерен национален стадион.

Освен страните джуджета, по този показател компания ни правят държави като Молдова, Кипър, Черна гора и Босна. Няма да е чудно, ако и там се появят стадиони красавци преди това да се случи в София.