Копа Америка върви към почти сигурен провал, след като бразилските национали отказват да играят на турнира, а кметът на Рио де Жанейро се закани да не допусне мачове в града.

Бразилия се оказа домакин по неволя, след като първо това право бе отнето на Колумбия, а после Аржентина се отказа от него заради тежката ситуация с пандемията в страната.

"Не виждам никакви положителни неща и предимства от това да проведем състезанието - каза Едуардо Паеш, градоначалникът на Рио. - Не сме искали Копа Америка в Бразилия, никой не се допита до нас като хора навътре в текущите проблеми в страната дали да приемем това домакинство.

Не мисля, че е редно да организираме турнира само, за да го има. Ситуацията и у нас, и в другите страни на континента, не е никак добра. Нямаме нужда от допълнителни проблеми."

Селекционерът Тите заплаши да подаде оставка, ако турнирът не бъде отменен. Той е солидарен с футболистите му, които ясно изразиха нежелание да играят на Копа Америка в родината си.

Те са наясно колко трудна е ситуацията с вируса в Бразилия, която е трета по брой жертви от ковид за времето на пандемията. В момента там върви трета, много силна вълна на заразата. За миналата седмица смъртните случаи бяха 1800.

Асовете на Аржентина и Уругвай, начело с Лео Меси, Луис Суарес и останалите, обявиха подкрепа за играчите на селесао.

Всъщност, изглежда никой не иска да има Копа Америка в тази ситуация, освен президента на Бразилия Жаир Болсонаро и ръководителите на КОНМЕБОЛ - асоциацията на Южна Америка.

По програма турнирът трябва да бъде открит на 14 юни, понеделник, с мача Бразилия - Венецуела.