"Време е да се направи нещо, да се предприеме нещо", каза пред BBC Тиери Анри, който бе гост на специално предаване, посветено на лавината от обидни и дискриминационни съобщения, заливащи социалните мрежи.

Темата е особено значима във футбола, където всеки мач напоследък е съпроводен с расистки обиди към играч, който не е играл особено добре.

Случаите са толкова много, че личности като Гарет Бейл закриха профилите си в Туитър и Инстаграм, за да протестират срещу тенденцията.

Анри прави същото и призова за бойкот на социалните мрежи, докато омразата не спре да се лее от там безнаказано.

"Навремето слушах тези неща от трибуните на стадионите - каза Анри. - Струваше ми се по-нормално в емоциите на един мач. Донякъде си го обяснявах. Но това да четеш подобни неща под най-безобидния статус или публикация, е просто ужасно. Отразява се на психическото състояние на хората, вече има случаи на самоубийства след брутални атаки с агресия и омраза към тях онлайн.

Просто е време да се направи нещо, защото това отдавна е излязло от контрол. Социалните мрежи са най-лесен начин за всеки да говори всичко за всеки. И това е твърде голяма свобода за някой, който не мисли особено трезво или няма потенциала да го прави."

Анри се е включил в кампанията на известни спортисти срещу собствениците на мрежите Фейсбук, Инстаграм и Туитър, като съвсем конкретните искания са за по-сериозно филтриране, по-трудно регистриране и преследване на виновните за такива атаки на омразата.