Мачът между Ливърпул и Атлетико (Мадрид) на 11 март от реваншите в осминафиналите на Шампионската лига вероятно е имал сериозен ефект върху разпространението на заразата с Covid-19 на Острова.

Все още официално това не е признато от правителството във Великобритания, но един от съветниците на "Даунинг Стрийт 10" - Анджела Маклийн, подкрепи такава хипотеза.

Мачът завърши 2:3 след продължения и испанският отбор продължи в надпреварата, а 3000 негови фенове пътуваха до Ливърпул, въпреки че в този ден в Мадрид вече влизаха в сила много строги мерки за карантина и социална изолация.

"Ще бъде много интересно да видим пълен доклад от случая - каза Маклийн. - Защото случаите в региона на Ливърпул не са малко, а преди този мач не е регистриран нито един."

Кметът на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда, пък изобщо не е толкова предпазлив по темата.

Той директно обвини УЕФА за провеждането на този мач в голямо интервю пред радио "Онда Сер".

"Беше безумие три хиляди фенове на Атлетико да се качат на самолети и да отидат в Англия за този мач - каза градоначалникът. - Не мога да повярвам, че разрешиха такъв двубой да се играе. И веднага се сещам за онзи между Аталанта и Валенсия, който нарекоха "биологична бомба"."

Три седмици по-рано в Милано над 45 000 фенове се събраха на споменатия двубой и се смята, че оттам заразата е получила мощен тласък в града, в съседен Бергамо, а и цяла Северна Италия.

В град Ливърпул има няколко хиляди заразени и 246 смъртни случая, което е далеч от най-тежките статистики за Великобритания.

Но съмненията около влиянието за това на мача срещу Атлетико и испанските фенове остават.

В интервю преди няколко дни мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп директно обяви, че е било "престъпно" да се позволи този двубой да се играе с публика.