Организацията на обединените нации призова Испания да се заеме със скандала с целувките на Световното първенство по футбол за жени по начин, който зачита правата на всички спортистки, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

Луис Рубиалес, ръководител на Испанската футболна федерация, се оказа в центъра на разрастващ се скандал, след като целуна по устните звездата Джени Ермосо след победата на Испания на Световното първенство по футбол за жени на 20 август.

Стефан Дюжарик, говорител на ръководителя на ООН Антонио Гутериш, се намеси в бурята, която е обхванала испанския футбол.

"В спорта продължава да съществува критичен проблем, свързан със сексизма", заяви Дюжарик.

Говорителят на ООН се позова не само на испанския случай, но и на по-широкия контекст на сексизма, с който спортистките се сблъскват ежедневно.

Дюжарик изрази надежда, че испанските власти ще се справят със сексизма по начин, който зачита правата на всички спортистки.

46-годишният Рубиалес сграбчи 33-годишната Ермосо и я целуна публично по устните, докато поздравяваше испанския отбор за спечелването на световната купа.

Запитан дали ООН разглежда действията на Рубиалес като потенциален случай на сексуално посегателство, Дюжарик заяви, че няма доказателства, които да сочат, че целувката е била по взаимно съгласие.

Рубиалес беше временно отстранен от ФИФА през уикенда на фона на продължаващото разследване на Консултативния комитет за сексуално насилие към Испанската футболна федерация.