Принц Уилям се изправи в защита на редица играчи, обиждани в последните дни на расова основа в социалните мрежи.

Случаите с Маркъс Рашфорд, Аксел Туанзебе и Антони Марсиал от Манчестър Юнайтед, както и Рис Джеймс от Челси, които през изминалата седмица изтърпяха куп такива обиди, предизвикаха разследване на британската полиция.

Уилям, който е и председател на Футболната асоциация, пусна официално изявление в своите профили в социалните мрежи:

"Расизмът и обидите на расова основа са нещо недопустимо - на терена, на трибуните и в интернет. Това е нещо отвратително и трябва да бъде прекратено.

Всички ние имаме отговорност да създадем среда, в която такъв тип поведение е недопустимо и няма да се толерира. Тези, които са избрали да разпространяват омраза, трябва да бъдат отговорни за действията си.  Призовавам футболните фенове да се обединят и да не спират да се борят с това явление."

Рашфорд, който през последната година е вероятно най-популярният и позитивно приеман футболист на Острова заради личната си кампания да се помогне на деца в затруднено социално положение, бе безкрайно разочарован от обидите към него.

Те дойдоха от фенове на неговия отбор - Манчестър Юнайтед, след като нападателят не игра добре в два поредни мача срещу Шефийлд Юнайтед (1:2) и Арсенал (0:0).

"Аз съм чернокож и се гордея с това - написа в Туитър Рашфорд. - Никой, както и никакви коментари, няма да ме накарат да променя това. Ако си мислите, че ще ме нараните или ядосате, съжалявам, че съм ви разочаровал.

Нито ще правя скрийншоти на обидите, нито ще ви помагам да ставате популярни. Не прочетох нещо оригинално, просто е тъжно и това е дъното на обществото, на общуването между хората.

Но ще предприема нещо, защото след последователите ми има хора с различен цвят на кожата, както и деца - прекрасни деца с всякакви цветове на кожата, които не искам да четат вашите коментари. Не искам да растат с усещане за различност и омраза едни към други."