Шотландската Висша лига се превърна в поредното европейско първенство, което бе прекратено и няма да се доиграе.

Това бе решено на днешната среща между 12-те клуба и ръководителите на Лигата, като Шотландия пое по пътя на Белгия, Нидерландия, Франция, Люксембург и Гибралтар, които също прекратиха своите шампионати.

Така за девета поредна година титлата отива в Селтик. Това все пак вероятно щеше да се случи и при доиграване на първенството, защото "детелините" имаха 13 точки преднина пред вечния си съперник Рейнджърс. "Сините" са с мач по-малко, но дори и да стопят разликата на 10 точки, едва ли щяха да се преборят за челната позиция при оставащи 8 кръга.

Прекратяването предварително осигури на Селтик деветата поредна титла на Шотландия, с която "детелините" изравняват рекорда по този показател. Именно Селтик достига за първи път тази бройка между 1966-а и 1974-а. Рейнджърс също достига до девет поредни титли между 1989-а и 1997-а.

Голям скандал обаче се заформя около единствения изпадащ тим, като се очертават и съдебни дела.

Последен във временното класиране бе славният тим на Хартс от столицата Единбург. "Сърцата" имаха 23 точки, с 4 по-малко от предпоследния Хамилтън, като шансовете им за оцеляване бяха напълно реални.

Все пак за Хартс има малка надежда, защото на днешната среща е обсъждано и увеличаването на броя отбори в Лигата на 14. Така Хартс ще запази мястото си, а първите два тима от второто ниво ще си получат желаната промоция.