Няколко дни, след като на бял свят излязоха шокиращите данни за над милиард евро дълг на Барселона се оказа, че ситуацията в големия съперник Реал (Мадрид) не е много по-различна.

Покрай тежката ситуация със световната пандемия от коронавирус, задълженията на Кралския клуб са нараснали до 901 милиона евро.

Краткосрочните задължения от тях обаче са по-малко от половината, но сумата все пак не е малка - 355 милиона евро. От тези краткосрочни 355 милиона, 114 са свързани с реновирането на стадион "Сантяго Бернабеу", а най-притеснителни са останалите 241 милиона.

Доста по-притеснителна е ситуацията в големия съперник Барселона, който има дългове от над милиард евро, а краткосрочните възлиза на 700 милиона евро. 200 милиона от тях са задължения към собствените им футболисти, като Барса дължи пари и на 19 различни клуба по света.

Със сигурност Реал и Барса са най-тежко пострадалите клубове по време на пандемията. Именно заради това двата испански колоса се превърнаха в движеща сила около създаването на новата европейска Суперлига, в която ще мерят сили най-богатите клубове на континента.

Голямата им цел е да мерят сили само помежду си, което ще означава в пъти по-големи приходи от Тв права и маркетинг, които голяма част от мачовете в местната Ла Лига няма как да генерират.