Наказанието на УЕФА да остави напълно празни трибуните на стадион "Васил Левски" за домакинството с Чехия, роди в отговор идея. Тя може да се окаже революционна, а със сигурност ще запали ентусиазъм из цялата страна.

Инициативата е на 17 ноември трибуните да са пълни с възможно най-много деца до 14-годишна възраст, което е разрешено от европейската централа дори при санкция за мач без публика.

Правилото е, че на всяко десето дете трябва да има придружител, което отваря вратите да мащабна акция, която вече се обсъжда в БФС. Ръководството, което е в оставка, но има да свърши доста неща до конгреса в началото на следващата година, е приело идеята и ще започне акция по нейното организиране и популяризиране още тази седмица.

Dir.bg напълно подкрепя инициативата и ще помогне за нейното осъществяване.

Вече е правено - у нас Левски закара няколкостотин деца на мачовете с Ружомберок (2:0) и АЕК (Ларнака) от евротурнирите през юли, тъй като имаше същото наказание. Но тогава време за логистична организация и разгласяване на идеята почти нямаше - мачовете идваха дни след жребия.

Снимка: Bulphoto

Сега има повече от две седмици и БФС обмисля отрано да се заеме с подготовката.

Ще бъдат поканени клубове от цялата страна да доведат на стадиона детските си отбори, като се търсят варианти да им се помогне с организацията и транспорта. Със сигурност ще има и кампания сред домове за деца в неравностойно положение, отново с възможности да бъде организиран транспорт.

Сред идеите е и произвеждането на специални фланелки, които да бъдат раздавани на децата на входовете на стадиона - с логото на мача, с датата...

За успеха на кампанията се очаква да спомогне и фактът, че мачът България - Чехия е от 19 ч, тоест - в сравнително ранен час, съпоставен с предишните домакинства на тима ни (21,45 ч с Англия например).

17 ноември е голям ден в историята на българския футбол и това е още една причина БФС да реши да подеме инициативата.

Би било изключително тъжно на деня, в който спечелихме вероятно най-важната си победа на терена, да гледаме мач с Чехия пред 200 гостуващи запалянковци (толкова билети им се полагат) и стотина журналисти.

В последните 30-ина дни примери за това, че идеята е осъществима, имаме съвсем близо до нас. Белградският Партизан напълни с 22 000 деца за късен мач (22 ч) стадиона си срещу АЗ Алкмаар в Лига Европа.

В Румъния пък, над 30 000 хлапета под 14 г. изпълниха трибуните на "Национал Арена", за да подкрепят отбора срещу Норвегия в европейска квалификация. И в двата случая ставаше дума за идентични наказания без публика.

Още един аргумент за хода е, че той ще даде много позитивен сигнал и към УЕФА, а и към Европа като цяло, след като репутацията и имиджът на България бяха сериозно очернени около скандалите, съпътствали мача с Англия.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos