Олександър Зинченко призова всички спортисти от Русия и Беларус да бъдат извадени от всякакви състезания, включително и тенис турнира "Уимбълдън"..

Украинският защитник на Арсенал бе гост в предаването на Пиърс Морган и дискутира ситуацията в родината си, където текат военни действия.

Бившият играч на Манчестър Сити каза, че се чувства "изгубен" след руската инвазия в Украйна. 

"Ще бъде честен, не е лесно да се адаптираш към това. За нас футболистите извън Украйна не е лесно да наблюдаваме ситуацията.

Помня много ясно първите две седмици, когато главата ми щеше да се пръсне. Не знаех къде съм, накъде шофирам, бях като изгубен.

Не разбирам реакцията на хората, които казват, че спортистите от Русия и Беларус не са виновни. Виновни са, защото от тях няма никаква реакция. Имат милиони последователи, но не казват нищо. Ако имаш 10 милиона последователи в Инстаграм може да призоват за край на войната и ще сработи. Не говорят, защото са уплашени.

Аз съм от тези украинци, които не искат да ги виждат в най-високото ниво на световния спорт. Не трябва да учасват. Колко бомби и ракети бяха изстреляни от Беларус?", попита Зинченко.

Той говори и по темата за евентуално негово участие във войната.

"Рано или късно всички ще участваме. В момента обаче знам, че съм по-полезен оттук. Знаете колко души вече са убити след инвазията. Не искам да се крия", добави украинецът.