Браим Диас от Реал (Мадрид) ще дебютира за националния отбор на Мароко в предтоящите мачове срещу Ангола и Мавритания. 24-годишният футоблист е роден в Малага, като майка му е испанка, а баща му мароканец и вече бе избрал да играе за Испания, записвайки един мач за "Ла Роха" през 2021 година.

Браим дори вкара гол в дебюта си за родната страна - при 4:0 срещу Литва в контрола през лятото на въпросната година, но това остана и единствената му повиквателна за испанската селекция.

Години наред преди това мароканците се опитваха да го накарат да избере тях, а не Испания, но без успех.

В крайна сметка липсата на повиквателни от страна на испанската федерация в последните години накара Диас да реши да смени националния си отбор - нещо, за което намекна още миналата година, но след това така и не бе повикан от Уалид Реграги за Купата на африканските нации.

Според правилата на ФИФА играчите могат да сменят международната си принаджленост, ако са изиграли по-малко от три срещи за дадена страна и не са играли за нацията от поне три години.

Селекционерът на Испания Луис де ла Фуенте коментира ситуацията с Диас лаконично, обявявайки, че в отбора му ще бъдат добре дошли единствено хора, които искат да играят за страната. Но после допълни, че уважава решението на Браим.

На мароканците им предстоят две контролни срещу с Ангола и Мавритания, съответно на 22 и 26 март в Агадир. Тимът претърпя провал в Купата на АФрика, където не успя да прескочи осминафиналите.