Английският футболист на ЦСКА - Вив Соломон-Отабор, бе потърсен от авторитетното издание "The Guardian", за да коментира ситуацията в България и престоя си у нас до този момент.

Отабор, който е роден и израсъл в Англия, но бе част от националния тим на Нигерия, сподели и за проблеми с расизма у нас.

Той разкри, че е ставал обект на расистки обиди по нашите терени, като спомена за гостуването на Арда в Кърджали. Расистки обиди към него е имало и от феновете на ЦСКА, но те са били само в социалните мрежи, а не от трибуните.

Соломон-Отабор бе помолен и да коментира скандалите, които белязаха гостуването на Англия на България през октомври, кгоато мачът на два пъти бе спиран заради расистки скандирания.

"Не гледах мача България - Англия, но когато слязох от самолета, телефонът ми започна да звъни. Всички ме питаха дали това се случва и с мен. Призоваваха ме да се прибера в Англия и да се разкарам от България.

Бях изненадан, защото до този момент не се беше случвало такова нещо. Това бяха някакви глупави хора, невежи, които нямат знание и образование".

Той си спомни и случката срещу Арда от турнира за Купата, когато заради обидните подвиквания към него, тимът от Кърджали бе глобен с 36 хиляди лева.

"Алармирах, когато чух тези звуци към мен от феновете на Арда и беше труден момент. Получавах агресивни обиди, а един фен изрече думи, които аз не мога да ги кажа. Най-лошо е, че съм сам тук. Не съм живял в друга страна преди и не се чувствам много комфортно. Просто се затварям в себе си и оставам вкъщи, това правя.

Не съм имал проблеми на улицата в София или нещо подобно. Мисля, че това идва от главите на хората. В клуба ми всички са фантастични. ЦСКА е страхотен отбор с голяма история и всеки се гордее с него.

Всички са мили и приветливи, но има и глупави хора, които съсипват тези неща, което не е хубаво за човек, идващ от Англия. Случвало ми се е и наши фенове да ме обиждат на расистка основа в социалните мрежи. Там е по-лесно, тъй като просто ги блокирам", сподели той.

Вив Соломон-Отабор пристигна в ЦСКА в началото на юли, като до този момент записа 22 мача във всички турнири и вкара един гол.