Докато футболът е обхванат от движението "Black Lives Matter", а всеки мач от топ първенствата започва с коленичене, някои играчи намериха нова кауза, за която най-популярният спорт да се бори.

Месут Йозил и Демба Ба бяха най-популярните от десетки футболисти мюсюлмани, които призоваха играта да насочи вниманието на феновете към случващото се в Източен Туркестан.

Автономна област на територията на Китай, населявана от 15 милиона етнически тюрки, чиято вярва е исляма. В продължение на много години обаче те са жертви на репресии от страна на правителството, като това продължава с пълна сила и през 21-и век.

Скорошен филм на BBC дори разкри за насилствено взимане на деца, стерилизиране на жени, както и пращане на мъже в трудови лагери и затвори без съд.

Във футбола първи внимание на ситуацията обърна Месут Йозил, който подкрепи хората в областта с пост в социалните мрежи, но шефовете му от Арсенал, които имат бизнес интереси в Китай побързаха да се разграничат от дейтвията му.

Сега глас надигна сенегалският национал Демба Ба, който е бивш нападател на Челси, като също така прекара три сезона в китайския Шанхай Шенхуа.

Той реши да започне своя кампания в подкрепата на хората от Източен Туркестан. Ба бързо намери последователи, тъй като в момента играе в турския шампион Истанбул Башакшехир.

Сенегалецът обаче в никакъв случай не иска това да е кампания насочена само и единствено към мюсюлманите на територията на Китай.

Той призова всеки футболист да намери своята кауза, дали ще свързана с цвят на кожа, религия, или друг признак.

"Нашият глас се чува. Ние имаме късмета да живеен добре, като според мен не трябва само да взимаме от футбола.

Заради популярнсотта си, всеки от нас трябва да даде нещо в замяна на хората. Виждате какъв успех постиг "Black lives matter". А това, което най-много ме впечатлява, е когато бял играч застане до своя тъмнокож колега и коленичат заедно.

Не ме интересува дали някой е бял или черен. Не ме интересува също така в кой бог вярва, но не може 2020-а година да има репресирани хора.

Иска в случая светът да обърне внимание на моите братя мюсюлмани в Китай, защото всеки си затваря очите. Ако повече мои колеги застанат до мен, може да помогнем на нашите братя", сподели Ба.