Играчите и селекционерът на Белгия призоваха от Катар феновете да спрат бойните действия у дома.

А такива имаше в неделя вечер и до късно през нощта, след като "червените дяволи" загубиха сензационно от Мароко с 0:2 на световното.

Хиляди фенове от марокански и северноафрикански произход се изсипаха по улиците на столицата на Белгия и Европа, за да предизвикат масови безредици. Бяха запалени и обърнати коли, атакувани магазини, полицаи и минувачи.

"Не искаме да виждаме това - каза във видеообръщение от Доха Роберто Мартинес, селекционерът на белгийците. То бе излъчено по водещите тв канали в страната. - Ние сме тук да играем футбол, победите и загубите носят емоции, но не бива да се стига до насилие."

Лидерът на тима Кевин де Бройне също призова за спокойствие у дома, макар не фенове на белгийския отбор да бяха виновни за случилото се.

Полицията е извършила десетки арести, а група от над 500 хулигани бе заобградена и държана няколко часа "под стража", преди да бъдат идентифицирани тези, които трябва да бъдат прибрани.

Един човек е пострадал с наранявания по лицето, има и няколко с изгаряния от непрестанно летялите из улиците факли и бомбички.

Напълно са изгорели 7 автомобила.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА