Националният селекционер Илиан Илиев застана пред медиите 24 часа преди своя дебют начело на България

Всичко това идва при доста странни обстоятелства и със сигурност не в перфектната обстановка, в която Илиев си е мечтал да поеме националния тим.

Освен кризата откъм резултати, последното място в групата и липсата на победа през годината, националният тим трябваше да се сблъска и с цялата абсурдна каша около това къде ще се играе този мач.

Все неща, за които Илиев няма вина, но той е човекът, който трябва да изведе отбора утре и абстрахирайки се от всички тези факти, да опита да измъкне резултат срещу лидера в нашата група.

Унгария от своя страна ще се нуждае от точка, за да отиде на трето поредно Европейско.

Илиев призна, че ситуацията е била доста странна, щом някои футболисти са го питали дали изобщо ще има мач два-три дни преди срещата.

Все пак той сподели, че е направил максимумът да изолира отбора от случващото се, а най-голямата промяна, която иска да види е свързана с увереността на играчите.

"Няма треньор на света, който иска да домакинства без публика. Със сигурност ситуацията е неприятна, но не зависи от нас. Ние трябва да излезем на терена и да играем за нашата чест, като съм убеден, че играчите ще го сторят.

Решението бе трудно да поема националния тим в този момент. Но съм играл в този тим, фен съм на този тим и се надявам да му помогна да излезе от тази ситуация.

От първият ден се постарахме да се абстрахираме от случващото се. Със сигурност имаше неприятни моменти, някои от тях питаха ще играем ли, което не е приятно. Но в момента тези момчета са най-доброто за България. В неприятна ситуация сме откъм резултати, но трябва да се концентрираме.

За мен беше по-добре да има публика и атмосфера на дебюта ми, но това е положението. Радвам се поне, че тук на лагера в Бояна нещата бяха по-спокойни и бяхме малко по-изолирани от случващото се.

Най-важното е да променим увереността. Имаме добри и талантливи играчи, които играя неуверено. Ще сменим леко и системата, но истината е, че за два дни трудно ще сменим геренално нещата. Най-важното обаче е увереността, защото когато си неуврен на терена, няма как да покажеш своите качества.

Позавам качествата на тези играчи и не говоря за резултатите, но като игра в последните месеци те показваха доста по-малко, отколкото могат. Искам и след мач да не чувам "аз", а да чувам "ние", защото този отбор е над всичко.

С екипа ми решихме да не правим много промени спрямо предишния състав, защото след представянето си имах само няколко дни да обява групата с играчи.

А и все пак нямаме толкова голяма група играчи, че да правим много промени. За мен няма значение възрастта, важното е да викам най-добрите и с тях да печелим точки", заяви Илиев.

На въпрос как отборът ни ще се справи с голямата звезда на унгарците - Доминик Собослай от Ливърпул, Илиан Илиев разкри, че противникът има достатъчно добри играчи и не бива да се фокусираме само върху един играч.

До него застана Кирил Десподов, като двамата разсеяха появилите се слухове, че ще има промяна в притежателя на капитанската лента в националния тим. Тя ще остане на ръката на крилото на ПАОК.

Той също призна, че ситуацията е била достра странна за тях и е било невъзможно отборът напълно да се абстрахира от случващото се.

"Не е лесно да се концентрираме за мача при тези обстоятелства. Все пак се радвам, че успяхме да запазим фокуса си.

Няма как ситуацията да не са странни. Четяхме в медиите какво се случва, но треньорският екип се постара да ни изолира от случващото се и да ни подготви за мача.

Колкото до унгарския тим. Играхме вече на "Пушкаш Арена" и не създадохме шансове, загубихме тежко с 0:3, но се надяваме да се представим по-добре удре и да излезем от терена с високо вдигнати глави".