Случаите на положителни тестове от коронавирус в родния футбол наложиха множество промени в програмата, като мачовете Царско село - Берое и Левски - Локомотив (Пд), които трябваше да са вчера и днес, са отложени.

Засега от кръга ще се играят Ботев - Черно море (14,45 ч днес), както и утрешните сблъсъци Етър - Арда, Монтана - ЦСКА и ЦСКА 1948 - Лудогорец.

Срещата в Коматево днес следобед също бе под въпрос, като четирима играчи на Ботев са с положителни проби. Все пак те не стигнаха 10, какъвто е прагът, при който БФС отлага двубоя.

Но наредбата, приета в извънредната ситуация преди сезона, гласи:

Първенството може да бъде прекратено временно при наличие на положителнипроби за COVID-19 едновременно на повече от 10 (десет) състезатели с действащи трудови договори в най-малко 5 (пет) клуба от Първа професионална лига и при наличие на положителни проби за COVID-19 едновременно на повече от 10 (десет) състезатели с действащи трудови договори в най-малко 7 (седем) клуба от Втора професионална лига".

Към момента три клуба - Славия, Левски и Царско село, са декларирали над 10 случая. Техните двубои са отложени и те са в карантина.

Но при още два такива отбора, първенството ще бъде спряно. Предстои седмица на национални отбори, което значи, че тестовете след завръщането на играчите от ангажиментите им там, ще определят дали временно няма да има стопиране на мачовете в професионалния футбол у нас.