През уикенда Байерн (Мюнхен) стори може би най-очакваното нещо по терените на Западна Европа, а именно да узакони поредната си титла.

Баварците окупираха върха на Бундеслигата за 10-и пореден път, с което не само удължиха собствената си рекордна серия, но и поставиха най-доброто постижение по този показател във всичките топ първенства на континента.

10-годишна хегемония е нещо, което за богатите първенства дълги години изглеждаше нещо нневъзможно, защото конкуренцията и отборите с възможности все пак са доста повече от тези в един по-скромен шампионат, като този на България например.

В първенства като родното, или тези на Хърватия, Беларус е Кипър е достатъчно да има един отбор с доста по-сериозно финансиране и последователен метод на работа, за да се стигне до подобна безпощадна хегемония, подпомогната и от слабата конкуренция.

В топ лигите това изглеждаше трудно достижимо, а дори и мултимилионната селекция на ПСЖ на два пъти губеше титлата от отборите на Монако и Лил.

Бундеслигата обаче десет последователни сезона не успя да прозиведе отбор, който реално да заплаши баварската хегемония, като девет от тези титли идваха доста рано и с двуцифрена преднина.

С изключение на 2019-а и двете точки, с които Байерн изпревари Борусия (Дортмунд), през останалите сезони особена интрига нямаше, като наблюдавахме разлики от порядъка на 25, 21, 18 и 15 точки. В момента разликата е 12 точки с оставащи три кръга, дори и тя да намалее, то това няма да има никакво значение, защото още в средата на април интрига за титлата нямаше.

Снимка: Getty images

Мнозина обаче се питат дали хегемонията се дължи на ужасно силния Байерн или на много слабата конкуренция в Бундеслигата, а истината сякаш винаги е някъде по средата.

Сред основните фактори е правилото в немския футбол, според което всеки тим трябва да е 51% собственост на своите фенове. За добро или за лошо, то до голяма степен стопира огромните инвестиции в даден клуб от богта личност.

А в това отношение Байерн е огромна марка, която с огромната световна фенска маса и стотиците милиони от реклама може да функционира и с 51% собственост от фенове, докато за конкурентите това е далеч по-трудна задача.

Показателен е фактът, че дори и претендентите за трона на Байерн са принудени да продават основните си играчи при първата по-сериозна оферта, понякога дори не го правят в чужди първенства, а продават именно на гранда от Мюнехн.

Реално след ерата на Юрген Клоп в Дортмунд, единствено проектът РБ Лайпциг надигна глава в опит да наруши хармонията на баварците, а резултатът бе, че Байерн освен треньорът Юлиан Нагелсман, взе и двете звезди на конкурента си.

А когато шампионът с лекота взима всичко най-добро от конкуренцията, то едва ли може да има реална битка за първото място.

Дори и колеблив и неубедителен Байерн се оказва непосилна за събаряне константа в немския футбол.

В Германия са убедени, че постепенната липса на каквато и да е конкуренция в шампионата рано или късно ще започне да дава своите отражения върху нивото на местния футбол. Мнозина смятат, че това вече е започнало да го прави.

По този път бе тръгнала и итлианската Серия "А", където обаче хегемонията на Ювентус бе спряна след деветата поредна шампионска титла, а вече втора година "бианконерите" няма да са на върха.

Вече споменахме за Франция, където дори и звездите на ПСЖ периодично биват спирани, като и до днес най-дългата шампионска серия в страната не е на парижани, а е седемте последователни титли на Лион от началото на века.

В Англия и Испания, които традиционно имат най-силните представяния в евроепйските турнир, дори и към момента имат по два полуфиналиста в Шампионска лига, подобна хегемония и повече от две или три последователни титли за даден клуб изглеждат невъзможни.

Getty Images