Казуоши Миура превръща считаното за невъзможно в реалност. На 26 февруари японският футболист навърши 53 години и продължава да играе професионално. Крал Казу дебютира през 1986 година, но напук на невероятното му спортно дълголетие, по световните терени има и по-стари кучета от него.

През миналата година Исаак Хаик, който по онова време бе на 73-годишна възраст, застана на вратата на израелския Ирони Ор Йехуда, за да влезе с рекорд в Книгата на Гинес.

Сега на сцената се появява и Езелдин Бахадер, за когото няма да е лъжа, ако се каже, че е нова звезда. От друга гледна точка твърдението ще издиша - все пак е на 75 години!

Египтянинът, който има четири деца, а внуците му са шест, не просто дебютира в професионалния футбол, а го направи с гръм и трясък. Направи го в трета дивизия на родната му страна, където играе за отбора на "6-ти октомври".

Бахадер вкара дузпа в последната минута, за да донесе равенството 1:1 срещу един от по-големите съперници на своя клуб - "Джиниъс". След като бе започнал като титуляр и изкарал пълни 90 минути на терена. Отново казваме - той е на 75-годишна възраст.

"Вече съм най-възрастният голмайстор в историята на професионалния футбол", радостен е Езелдин, който добавя, че е играл с контузия.

Гордият баща, дядо, а отскоро и професионален футболист има нужда от още 90 минути, за да си осигури официално място в Книгата на Гинес. По план това трябва да стане факт на 21 март, когато предстои следващата среща на Бахадер и съотборниците му в трета дивизия на страната.

Мач, на който ще присъства представител на Гинес. Мач, в който един 75-годишен нападател може да свали от върха един 73-годишен вратар. Но без да има нужда да вкарва гол.

Футболът винаги е бил страст за Езелдин, както и за още много, много хора по света, но той поема по друг житейски път, след като играе постоянно по улиците на Кайро като дете.

Кариерата му го отвежда в дебрите на строителното инженерство. Години наред живее в Кувейт. Покрай напрежението от ежедневната си работа пропушва цигари и не спира в продължение на 15 години.

Любимата и така красива игра обаче не спира да го преследва, макар и на чисто аматьорски начала в свободното време. За да се стигне до 2020 година, когато той се превърна в професионален футболист. Почти седем десетилетия, след като е ритнал топката за първи път и е дал началото на мечтата си.

Рекордът е бил и основна причина за "6-ти октомври" да се реши на такъв ход - привличане на пенсионер в състава си. Самите те не го крият, но и се радват за Бахадер.

"Подобно постижение е изключително хубаво за Египет", казва треньорът му Ахмед Абдел Гани.

Бахадер е твърдо решен да изиграе и второто полувреме на своята среща - тази, която е плейоф за влизане в елитната дивизия на Гинес. Първата половина приключи успешно, а той се готви усилено за втората и тренира както с отбора, така и с личен треньор у дома.

Та, кой беше казал, че няма място за старите кучета?