Джани Инфантино, президентът на ФИФА, очевидно се прави на ударен и неразбиращ недоволството на европейския и южноамериканския футбол от това Световните първенства да бъдат през 2 години.

Мондиалите са през 4 г. от тяхното раждане през 1930-а, като това отваря възможност на четна година, в която няма първенство на планетата, да се провежда Европейско такова. В същия ритъм е и Копа Америка, която няма как да бъде организирана в година на Световно.

В интервю за италианското радио Anch'io sport, Инфантино коментира темата.

"Не разбирам защо е цялото това недоволство и гласове против идеята - каза шефът на световния футбол. - Първо, тази идея не е моя, а това е предложение на Конгреса на ФИФА. Доста федерации се съгласиха да направим проучване по темата и то върви в момента. Това е проучване дали и доколко е осъществима идеята.

От всякаква гледна точка - спортна и икономическа, вече няма съмнение, че това е позитивно развитие. По-важното е, че е добре и за играчите, и за феновете, и за ръководителите на играта. И всеки трябва да опита да го разбере.

Европа се противопоставя към момента, но не мисля, че УЕФА разбира смисъла на проекта. Когато бъдат запознати с всички плюсове, мисля, че ще се съгласят.

Какъв е проблемът? Това, че досега сме имали четиригодишна цикличност, не е никакъв аргумент. Защо футболните звезди да нямат повече шансове да спечелят световната титла? При сегашния формат някои от тях имат не повече от 2-3 възможности."

Очевидно Инфантино добре измества темата от най-големите проблеми.

Един от тях е именно пренатоварения календар, като така и малкото свободни седмици за почивка между сезоните ще са пълни. Защото ако Мондиал е на 2 години, то на нечетните трябва да има Европейски първенства и Копа Америка. Кога тогава ще почиват всъщност играчите, а и феновете - няма ли да им писне и втръсне от футбол, футбол, футбол - 12 месеца в годината?