Сейнт Патрикс Атлетик, елиминиран от ЦСКА в третата квалификация от турнира Лига на конференциите, се оплака от расизъм по време и около реванша с българския представител.

В четвъртък "червените" от София спечелиха с 2:0 в Дъблин и се класираха за плейофа в турнира, след като изненадващо бяха допуснали 0:1 в първия мач у дома. Срещата-реванш завърши със сблъсъци на терена, провокации и удари, като червен картон след последния сигнал на рефера получи Брадли де Нойер от ЦСКА.

Но скандалите явно не са приключили, а горчивият привкус в ирландците остава.

Първо те се оплакаха от дузпата, дадена в полза на българския тим, която била "свирена за по-големия от двата клуба твърде лесно" от румънския съдия. Сега се оказва, че има обиди на расистка основа.

Два дни след двубоя, официално съобщение на сайта на клуба публикува президентът на Сейнт Патрикс Гарет Келъхър.

"Един от нашите играчи е получил расистки обиди в личния си профил в социалните мрежи - се казва в малко странната декларация. - Друг е бил обиждан по време на двубоя. Тези два случая са докладвани на ирландската футболна асоциация и на УЕФА.

Отвратени сме от проявите на расизъм срещу наши футболисти. Сейнт Патрикс е мултикултурен, отворен за света футболен клуб и имаме политика на нулева толерантност за такива неща. Клубът подкрепя напълно двамата си футболисти, получили обидите."

Любопитно, никой от реферите или четвъртият съдия не е чул или записал расистки обиди в докладите си.

Местните вестници обаче подемат темата и дори се пише, че се чували расистки обиди от сектора с фенове на ЦСКА (стотина) в Дъблин.

Всичко това е изключително странно - кой ли играч на българския отбор е отправил расистки обиди към съперников футболист.

Защото ако Сейнт Патрикс е "отворен и мултикултурен клуб", за сравнение можем да кажем, че ЦСКА имаше на терена в четвъртък футболисти от 9 националности (след 15-те, влезли в игра), като от тях шестима са тъмнокожи.