Испания и Португалия излязоха с обща кандидатура за Световното първенство по футбол през 2030 г.

Форумът ще се проведе точно 100 години след първия Мондиал, а двете иберийски страни са готови да го посрещнат съвместно.

Те подписаха споразумение помежди су в Лисабон, като след това символично двата национални тима изиграха контрола, приключила при резултат 0:0.

"Това споразумение представлява важна стъпка за този общ проект на федерациите, а също и за двете страни. Футболът и като цяло спортът, са великолепен инструмент за да се преодолеят големи трудности, пред които сме изправени", заяви президентът на Футболната федерация на Испания.

Иберийската кандидатура не е единствената на този етап. Фаворти за спечелване на втора е южноамериканската кандидатура на Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили.

Именно в Уругвай преди 100 години се провежда първия Мондиал, като се смята, че ФИФА символично отново ще прати първенството в този регион, като ще предостави мача на откриването и финала на столицата Монтевидео.

Официална кандидатура ще има от страна на Мароко. Страната се пусна в битка за полседните 4 Мондиала, но винаги неуспешно.

Мераци показа и нашата Балканска кандидатура, в която страната ни е с Румъния, Гърция и Сърбия.

Четирите страни обаче по-скоро ще вложат сили в спечелване на домакинството за Евро 2028, а не на Световното първенство.