Испания и Португалия излязоха с обща кандидатура за вековния Мондиал през 2030-а, който ще се проведе точно 100 години след първото футболно Световно първенство.

Вчера президентът на Испанската футболна федерация обяви новината и освен това разкри 13-те испански града и 15-те стадиона, които ще са част от кандидатурата. От тези 15 стадиона ще останат 11, които ще са в окончателния списък, ако тази кандидатура спечели домакинството.

Доста по-скромен ще е приносът на Португалия, където са включени само три стадиона, два в Лисабон и един в Порто.

Решението на двете федерации и правителства е взето преди 13 месеца, когато вече се знаеше, че Великобритания ще насочи усилията си към домакинство на Евро 2028, а не на Мондиал 2030.

Желанието на президента на УЕФА Александър Чеферин е Европа да има само една, но силна кандидатура, която да бъде подпомогната от останалите страни членки.

По всичко изглежда, че това ще е тази на Испания и Португалия, макар според ФИФА в играта все още на дневен ред да е Балканската кандидатура, в която освен България, са Сърбия, Румъния и Гърция. През 2019-а тогавашните правителства на тези страни се договориха да имат обща кандиадтура, но на този етап едва ли има каквото и да е развитие по темата.

В испанската кадиндатура Мадрид и Барселона са включение с по два стадиона, а останлите градове са Севиля, Валенсия, Сан Себастиан, Билбао, Хихон, Ла Коруня, Виго, Сарагоса, Лас Палмас, Мурсия и Малага.

Снимка: Getty images

Все пак дори и подобна солидна кандидатура няма да има сериозни шансове, защото според слуховете около ФИФА, в централата вече са нясно къде ще отиде вековния Мондиал.

Той ще бъде пратен в Южна Америка, а финалът символично ще се състои на 30 юли, на стадион "Сентенарио" в Монтевидео, точно 100 години, след като на тази дата Уругвай побеждава Аржентина в първия световен финал.

Южна Америка има официална обща кандидатура, в която са Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили.

Другата официална кандидатура идва от Африка в лицето на Мароко.

Снимка: Getty Images