Изпълнителният директор на пловдивския Ботев - Даниел Сереидо, не се изказа особено ласкаво за родния футбол в родината си Испания.

Пред изданието "libertaddigital", той разкри първите си впечатления от Първа лига, в която вече няколко месеца работи.

Той застана на шефския пост в Ботев след идването на новия руски инвеститор Антон Зингаревич, а според него най-сериозния проблем на футбола в България е непрофесионалната организация.

"Футболът в България се нуждае от силно преструктуриране на всички нива. Президентът на федерацията (Борислав Михайлов) е начело от 16 години. Може би не е необходима смяна на човека, а въвеждане на подобрения. Спонсорите също не помагат много. Не се инвестират големи пари във футбола. Марките свързват футбола с корупция и уреждане на мачове, със сенчести неща, в които не искат да участват.

Ако предложите на "Кока-кола" да спонсорира отбор от българската лига, бързо ще ви каже "не". Има нужда от професионализъм във футбола в страната. Трябва да се създаде лига в стил Висша лига по отношение на организационното ниво.

Професионалните клубове трябва да се съберат и да помислят за подобряване на продукта. След това трябва да се подобрят и приходите от спонсори и телевизионни права. Организацията в България няма нищо общо с тази на петте големи първенства.

Тук няма лига, която да организира първенството. Има двама или трима души, които движат нещата. Така че на организационно ниво са с памперси, нещо като това, което беше в Испания преди 25 или 30 години", сподели той.