Решението на УЕФА да включи всички женски национални отбори в един квалификационен поток очевидно не дава нужния резултат, защото в много от страните развитието на дамския футбол изостава значително от това в големите държави.

Така непрестанно се получават двуцифрени унизителни резултати, а най-големият от тях бе сътворен късно снощи в Донкастър.

Там отборът на Англия, който е сред най-силните в света, а и местните власти влагат милиони в развитието на този спорт при дамите, разгроми Латвия с 20:0.

Резултат, характерен по-скоро за компютърна игра, когато си решил да дадеш урок на малкия си брат, но не и за футболен мач между два национални отбора, при това от Европа.

Още до 13-ата минута на мача резултатът бе 4:0, като до края му се запази тенденцията да пада по гол на всеки четири минути и половина, за да се получи този унизителен резултат.

В двубоя също така паднаха три хеттрика. На Бетани Мийд, Алиса Русо и Елан Уайт, която счупи голмайсторския рекорд на английския национален тим.

Доказателство за неравностойния формат на тези световни квалификации е класирането, където Англия е на върха в своята група с 6 победи, 53 вкарани гола и нито един допуснат. Тим като Латвия пък е на дъното със само два вкарани и 46 допуснати.

Снимка: Getty images

Англичаните също така подобриха рекорда в тези квалификации, след като до момента победата на Белгия над Армения с 19:0 бе най-убедителната.

За съжаление българският тим е сред тези, които отнасят загуби. Момичетата ни влязоха в жребия за квалификациите от последната урна и без национален коефициент, като към момента заемат последното място в групата си.

Тимът на България загуби с 0:7 от Германия, 0:5 от Португалия, 1:4 от Сърбия и 0:1 от Турция.