Бразилският журналист Рафаел Хенсел почина от инфаркт на 45-годишна възраст, докато играеше футбол с приятели в родния си град Санта Катарина.

Невероятната му история вероятно трябва да бъде превърната поне в основа за роман, ако не и за сценарий на изключителен филм.

Хенсел е един от шестимата оцелели в самолетната катастрофа с футболния Чапекоензе през ноември 2016 г. Тогава загинаха общо 71 пасажери на борда на самолета, превозвал отбора към финала за Копа Судамерикана в Меделин, Колумбия.

Рафаел, който пътуваше като пратеник на радиото, за което работи, се възстанови напълно от травмите си. А преди година написа книга, озаглавена "Живей така, сякаш си тръгваш".

На няколко пъти е разказвал събитията около катастрофата, а и до смъртта си продължаваше да отразява мачовете на Чапекоензе - клуб, с който животът го свърза здраво и завинаги.

Хенсел е бил напълно здрав, редовно е играел футбол в последните месеци, а сърдечният удар го е покосил на игрището.

Чапекоензе обяви, че ще почете паметта на журналиста с минута мълчание преди следващия мач на отбора и поиска федерацията да отложи двубоя с Крисиума, който трябва да е тази вечер.

В съобщението на клуба за смъртта му, Рафаел е наречен "един от стълбовете в реконструкцията на Чапе след събитията от 2016 г.".

Преди седмица Хенсел се върна от Берлин, където представи късометражен филм на германски екип за трагедията на клуба и това как той изгради наново отбора и инфраструктурата си.

Даде и серия интервюта за немски медии.

Хенсел, вляво, с тримата оцелели играчи на Чапекоензе при поклонението на стадиона на отбора след трагедията.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Снимка: Getty Images/Guliver Photos