Нито един аматьорски отбор не остана в тазгодишното издание на най-стария и романтичен футболен турнир - Купата на футболната асоциация.

Шестодивизионният Чорли бе последният оцелял, но отпадна от елитния Уулвърхемптън с 0:1 на свой терен, въпреки че се би храбро. И не бе далеч от това да стигне поне до продължения.

Португалецът Витиня донесе успеха на гостите, в състава на които личаха имена като английският национал Конър Коуди, португалският Жоао Моутиньо, белгийският Леандер Дендонкер и италианеца Патрик Кутроне. И въпреки това домакините имаха златен шанс в средата на второто полувреме да изравнят и да шокират абсолютния фаворит.

Историята се повтори за Чорли - този малък и скромен отбор от 33-хилядно градче в областта Ланкашър.

Преди 120 години е единствената друга среща на отбора с елитен съперник, пак в този турнир. И резултатът пак е 1:2, но тогава за Нотс Каунти.

Победата обаче този път е постигната, въпреки че Чорли не продължава в турнира. Клубът прибра 120 000 лири от наградния фонд, очаква поне още толкова от телевизионното излъчване, а спонсори вероятно също ше допринесат. Така с близо 300 000 лири приходи от един мач, е спасен бюджетът за около 2 сезона.

И то в най-трудната ситуация в историята на английския футбол за клубовете извън Висшата лига и Чемпиъншип. Първенството на Националната лига-Север, където играе Чорли, е спряно временно заради пандемията и не е ясно дали изобщо ще бъде подновено.

Ако не бяха парите от този мач, вероятно клубът щеше да бъде принуден да обяви несъстоятелност, което ще се случи с немалко отбори от това ниво на играта в нейната родина.