Политически скандал се разгоря в Италия и вероятно ще доведе до оставка на кмета на градче край Верона, след като футболният национал Антонио Кандрева лично му се обади с критики за дискриминационно отношение.

Халфът на Интер извади лични пари и заплати за това едно от децата в местното училище в Минербе да получава истински обяд, какъвто му се полага. До Кандрева стигнали вести, че дъщерята на марокански родители е лишавана от храната му и вместо това понякога получавало бисквити и консерви с риба тон. Традиционно в училището се полага паста и десерт на всяко дете за обяд.

Футболистът на Интер се обадил на кмета Андреа Джирарди, който е от Северната лига и с доста рязко отношение към емигрантите, за да го обвини в дискриминиране на някои от децата. Кандрева е изплатил на училището пълната сума, за да може детето да получава необходимия обяд до края на учебния срок.

"Имаме твърде много такива деца и не можем да покрием разходите", оправдали се от общината. Самият градоначалник пък категорично отрекъл дискриминация и обяснил, че мароканското семейство не си плаща редовно вноските към училището. И не само то.

Скандалът стигна националните медии, след като футболистът възмутен се обадил на приятели-журналисти. Оказва се, че случаят не е изолиран, нито пък Минербе е единственото място, където има такива сигнали. На първо време в няколко от големите вестници в Италия се иска оставката на кмета Джирарди.

"Живеем в разделена страна", написа Кандрева в социалните мрежи. Не е ясно каква ще е реакцията на ултрасите на неговия отбор Интер, които са известни с радикалните си възгледи по темата и нерядко клубът страда заради техни расистки прояви.