Италия официално ще поиска отлагането на Европейското първенство по футбол. Решението оповести президентът на местната фуболна федерация Габриеле Гравина.

Той ще съобщи консултираната с правителството позиция на всички президенти на европейските централи във вторник, когато е официалната видеоконферентна среща помежду им, на която ще обсъдят бъдещето на футбола на континента.

"Инвестициите и очакванията за европейските финали са големи. Какво ще стане - ще се сблъскаме с този проблем във вторник, когато ще има международен диспут.

Ще предложим на УЕФА да отложи Евро 2020. Италия е в тежка ситуация от две седмици", заяви той.

Италианската позиция едва ли ще изненада някого предвид тежката ситуация в страната, която от няколко дни вече е епицентър на пандемията с коронавирус.

Ролята на Италия по въпроса с първенството е водеща, защото по план Евро 2020 трябва да стартира именно в Рим, на 12 юни "Скуадра адзура" се изправя срещу Турция.

Така или иначе, според почти всеки решението за отлагане щеше да бъде взето и без официалното италианско искане, просто с него вече изглежда, че Евро 2020 няма да започне по план на 99,9%.

Почти всички първенства на Стария континент са отложени и изобщо не е ясно кога ще се подновят предвид утежняващата се ситуация с пандемията.

На срещата във вторник обаче трябва да се вземе друго важно решение, а именно когато да бъде проведено първенството.

Вариантите са два. Единият е Евро 2020 да се превърне в Евро 2021, със същите дати и същите градове домакините.

Другият вариант е то да бъде изиграно през зимата, когато клубните първенства ще имат пауза. Така ще може да се синхронизира календара за Мондиал 2022, който също ще бъде през зимата заради горещините в Катар.