Италианската футболна федерация поиска разрешение от водещите организации в международния футбол да въведе революционна новост в използването на ВАР.

Системата за видео-асистенция на реферите вече се използва във всяко топ първенство на Европа, но въвеждането му продължава да бъде приемано със смесени чувства.

Повечето фенове са негативно настроени, но пък системата е нова и тепърва ще се усъвършенства в близките години, смятат специалистите.

В Италия изпозлват системата вече трети сезон, а новото предложение на федерацията е треньорите на отборите да могат да искат използването на системата по време на мач.

Такава е практиката във волейбола, нещо подобно е и с "ястребовото око" в тениса, където обаче се намесват играчите.

Тази промяна е одобрена от повечето професионални клубове в страната, но все още не се съобщават повече подробности.

Въпроси изникват относно това дали ще има ограничен брой искания от всеки треньор. Също така дали тези искания ще са свързани само с дузпи, засади и червени картони, за каквото се използва ВАР до момента.

Може италианските клубове да поискат използването на ВАР за всякакви ситуации, които треньорите преценят, а това би накъсало играта още повече.

Предложението все пак ще бъде разгледано на събранието на съвета на Международните футболни асоциации в Белфаст на 29 февруари.