Италия реши - футболът се завръща заради хората, след като пандемията от Covid-19 удари страната със страшна сила в последните два месеца.

Министър-председателят Джузепе Конте обяви в телевизионно обръщение, че се пристъпва към "фаза номер 2" от отпускането на мерките, стегнали страната в пълна изолация за близо 40 дни.

Този етап специално за футбола настъпва на 4 май, когато играчите ще могат да провеждат индивидуални занимания на базите на клубовете.

От 18 май отборите могат да провеждат вече и пълни тренировки, като се очаква първенството да бъде рестартирано във втората седмица на юни.

"Ще направим така, че всичко това ще се случи при напълно гарантирана безопасност на играчите и близките им - обяви Конте. - Аз, като всеки италианец, обичам футбола. За нас като нация бе странно първенството да спре, но ситуацията не е обичайна. Всички би трябвало да разбират какво се случва."

Планът е всеки клуб да изготви списък с футболисти, треньорски екип, медицински щаб и обслужващ персонал, които да бъдат подложени на тестване в началото на май.

При негативни резултати за коронавирус, те ще бъдат изолирани в тренировъчни бази на принципа на летни подготвителни лагери. И това ще са хората, които ще довършат сезона с мачове без публика.

Италия има най-висок брой заразени с вируса хора в Европа - близо 200 000, като смъртните случаи са над 26 хиляди, което също е най-голяма цифра от държавите на континента към момента.