"И все пак - не!", написа спортната библия на Италия - в. "Гадзета дело спорт" тази сутрин. В утрото на разочарование след инфарктната загуба на Аталанта с 1:2 от ПСЖ, страната сваля шапка на отбора на Джан Пиеро Гасперини.

Защото тимът от Бергамо стигна по-напред от Интер, Наполи и Ювентус - останалите три представители на калчото в Шампионската лига, а има ресурс, несравним дори с техния.

Да не говорим за този на съперника от сряда вечер, който притежава двама нападатели - Неймар и Килиан Мбапе, които струват 403 милиона евро... Но и без да е богат и мощен финансово,  Аталанта спаси футболната чест на Италия, като почти прекрачи сред най-добрите четири тима в Европа.

"Дори само да пишем тези редове, е успех - анализира Джанкарло Риналди от платформата football-italia. - Момчетата от Бергамо бяха на минути от полуфинала... Тъжно е. Но няма никакво основание да се срамуваме и да не се гордеем с тях.

Романтиците отново ще са тъжни, защото Давид не успя да повали Голиат. Един финансов Голиат, който има твърде много мощ. Това са реалностите в модерната игра, за съжаление.

Как са се чувствали момчетата в синьо и черно ли? Как, когато всеки, който влизаше от скамейката за ПСЖ, бе една огромна камара с пари, суперзвезда. Но Аталанта така и отказа да се предаде, а дори в края пак можеше да стигне до продължения. Но приказката нямаше хепиенд."

Гасперини, архитектът на този отбор, нанизал 116 гола през сезона във всички турнири, бе философски настроен след драмата.

"Нито за момент не съм допускал, че мачът е спечелен, дори в 90-ата минута - каза след края треньорът. - Ясно е, че срещу нас имаше огромна класа.

Вижте Неймар - какъв шампион, какъв страхотен играч! Ние успявахме донякъде да го ограничим, но това е невъзможно да се направи изцяло, когато той е в настроение. Вижте Мбапе...

Нашият цикъл не е свършил. През следващия сезон този отбор ще е също толкова добър, с една идея по-мъдър и с раната от днес, която ще ни бъде урок."