В последните дни на 2022-а стана ясно, че Ивайло Петев няма да получи предложение за нов договор и ще си тръгне от поста национален селекционер на Босна.

Още с пристигането си в Сараево той бе посрещнат с огромно недоверие, а група фенове дори организираха протест срещу него. С течение на времето обаче Петев си спечели доверието на звездите в състава и индикациите бяха, че той може и да остане за предстоящите европейски квалификации.

Това обаче няма да се случи. Петев напуска след 20 мача, от които спечели шест, в седем завърши наравно, а други седем загуби. С него Босна се провали по пътя към Мондиала, но пък след това успя да спечели групата си в турнира Лига на нациите и в следващото издание ще бъде сред най-добрите тимове на Европа.

Петев гостува в популярното босненско предаване "Централен дневник", където коментира случилото се.

"Не знам кой и защо ме освободи. Борих се като лъв, за да променя образа на отбора. Създадохме фантастична атмосфера и постигнахме този резултат в Лигата на нациите.

Гордея се с това, което направихме. Бях изненадан от действията на Футболния съюз, но това не зависи от мен, а и не ми се случва за първи път.

Обясниха ми, че ще търсят ново лице с нова енергия. Не попитах защо, това си е тяхно решение и съм длъженда се съобразя. Помним как започна всичко, в началото Петев бе по-лош от коронавируса, но останах, защото вярвах, че мога да постигна резултат и го направих", сподели Петев.

Той на няколко пъти бе попитан за политическа намеса около националния тим, но Петев така и не пожела да разкрие, дали е имало нещо такова или не.