Треньорът на Лудогорец - Валдас Дамбраускас, бе отличен за №1 в родината си Литва за 2020 година.

Той пребори конкуренцията на съименника си Валдас Урбонас, който води националния тим на страната, който е в една квалификационна група с България за Мондиала в Катар.

Дамбраускас получи отличието заради работата си в хърватския Горица през изминалата година.

Той пое тима през миналия февруари и успя да запази мястото му в елита, а през настоящия сезон го остави да зимува на третата позиция, което бе определено като оргомна сензация в Хърватия.

За Дамбраускас това е второ пободно отличие. Тох бе определен за №1 и през 2016-а, когато водеше местния гранд Жалгирис, с който завоюва титла и купа на страната.

"Наистина не мисля, че съм звезда. Най-важната награда за мен е, когато отборът спечели. Във всеки клуб успехът не е дело на един човек, а на огромен механизъм с много сегменти. Събирането на детайлите доставя удоволствие на всеки треньор - така че те да станат единна машина и да започнат да работят", заяви той.

За Дамбраускас предстои изключитлено тежък тест утре, когато неговият Лудогорец посреща ЦСКА в директна битка за първото място. На този етап разградчани имат аванс от три точки, а победа може да означава огромна крачка към десетата поредна титла.

"За нас треньорите е важно да имаме добри отношения помежду си. Знам, че Акрапович също е работил в Хърватия. Утре ще тестваме нашите отбори един срещу друг. След мача ще се поздравим. Аз като по-млад треньор мога да се науча от Бруно Акрапович. Той е оставил доста сериозна следа в България.

Винаги ще се стремим да сме от страната на силните и да поемаме инциативата. В шаха разчиташ само на себе си, но във футбола имаш отбор от хора, всеки със своите силни страни и проблеми. Мисля, че не можем да сравняваме футбола с шаха. Не трябва чак толкова голямо значение да се отдава на треньорите. Все пак играчите ще играят. Оставете футбола на футбола и шаха на шаха. Ако харесвате толкова много шаха, да направим една партия с Акрапович", заяви той преди мача.