Компанията за анализ на данни Gracenote World Football изчисли шансовете на всички национални отбори от Стария континент за достигане на финалите на Евро 2020.

И прогнозата, базирана на цифри, статистики и научен подход, е интересна за нас, българите. Изчислени са резултатите на отборите в последните 2 квалификационни цикъла, параметри на отделните играчи, проценти победи у дома и навън, и т.н.

Националите ни започват битката си в петък срещу Черна гора, а след това гостуват на Косово в понеделник. В групата ни са още Чехия и Англия.

Според Gracenote нашата група А ще бъде спечелена от англичаните, а втори ще са чехите. България остава на трето място, което ни затваря вратата за Евро 2020, но само през квалификационния път.

Според предвиждането, Сърбия ще се класира като втори в своята група В, където първи ще е шампионът от Евро 2016 - Португалия.

Така ще се отвори едно място за плейофите в Дивизия С на Лигата на нациите, което заема България - най-добре класиран тим след първите четири от турнира миналата есен.

Според Gracenote именно нашите ще спечелят битките идната пролет и ще грабнат допълнителна квота за Евро 2020 през вторичния турнир на УЕФА.

Ето и пълната картина, която прогнозира компанията:

Директно класиране от квалификациите

Група А: Англия и Чехия

Група В: Португалия и Сърбия

Група С: Германия и Холандия

Група D: Швейцария и Дания

Група Е: Хърватия и Уелс

Група F: Испания и Швеция

Група G: Полша и Австрия

Група H: Франция и Турция

Група I: Белгия и Русия

Група J: Италия и Босна.

Допълнително класиране през плейофите на Лигата на нациите:

Беларус, Норвегия, България и Исландия.

Остава да се надяваме, че крайната прогноза ще е вярна. Едва ли някой у нас се интересува как ще достигнем Евро 2020, ако все пак сме там, сред най-добрите 24 отбора на континента.