Манчестър Юнайтед е клубът, дал най-много пари на трансферния пазар като нетен разход в последното десетилетие.

Официалната статистика бе публикувана от Световната футболна обсерватория CIES, като тя показва точните числа на похарчените суми за трансфери, но и тези, които отборите са получили за свои играчи.

Така може да се изчисли и общият разход, както и нетният, който се балансира от продажби.

Точно в тази класация Юнайтед води - в десетте години след оттеглянето на сър Алекс Фъргюсън от поста мениджър, клубът не е бил шампион, въпреки че е дал за играчи 1.95 милиарда евро.

След пресмятането на изходящите трансфери, сумата за нетни разходи е 1.38 милиарда. Това е най-големият харч от всеки клуб в света за десетилетието 2013-2023 г.

Втори е Челси, който е дал 2.62 милиарда за футболисти общо, но си е върнал повече от половината. Нетният му разход е 1.033 милиарда за десетте години.

Трети е ПСЖ, а десетката допълват Арсенал, Манчестър Сити, Нюкасъл, Барселона, Тотнъм, Милан и Уест Хем. Любопитно, от тези клубове само Сити, Барселона, Милан и Челси са печелили титлба на страната си за периода.

А в Шампионската лига са триумфирали само Сити, Барса и Челси.

Ливърпул е 12-и, Ювентус - 14-и, Байерн е на 18-а позиция, а Реал Мадрид - едва на 19-о място като нетни разходи за десетилетието. А в него "кралете" спечелиха пет пъти Шампионската лига!